Android galéria hiba

Akinek Android-os telefonja van biztosan találkozott már azzal a jelenséggel, hogy a galériában a képek előnézete vagy nem jelent meg vagy rossz kép volt ott (gondolok itt arra, hogy más kép jelent meg előnézetben mint ami a valós kép). Megtúrtam a netet, de nem találtam kielégítő megoldást a problémára, úgyhogy magam vágtam bele a hiba feltárásának (persze az Android-os fórumok is segítettek rátalálni a megoldásra, de mondjuk magyar oldalakon semmit sem találtam ezzel kapcsolatba…). A dolgot csak nehezítette (mint utóbb kiderült), hogy SonyEricsson X10-esem van.

Menjünk sorban.

Először azt találtam, hogy ki kell törölni a /sdcard/DCIM/.thumbnails mappa tartalmát. Így is tettem, de semmi hatása nem volt (persze volt közben újraindítás is).
Másodjára azt találtam, hogy a képnéző program cache-ét kell kiüríteni a /sdcard/Android/data/com.cooliris.media/cache mappában. Ezt is próbáltam, de semmi. Mint utóbb kiderült, hiába Cooliris a nézegető az X10-ben, mégsem itt vannak a képek előnézetei és a hozzátartozó adatbázis.
Harmadjára már csak magamra számíthattam. Az előző két vonalon elindulva átnéztem a /sdcard/Android/data/ mappa tartalmát. Találtam ott egy /Android/data/com.sonyericsson.gallery mappát is, ennek a Cache mappájának a tartalmát is töröltem, majd telefon restart. És igen, működött 🙂 De az igazi megoldás az első és a harmadik módszer együttes alkalmazása.

Miért?

A mappák tartalma, hogy könnyebb legyen megérteni, hogy miért kell a két pontot végrehajtani:
Az /sdcard/DCIM/.thumbnails mappa tartalmazza az összes telefonon található kép előnézetét (a fényképekét és az egyéb mappában található képekét egyaránt). Ezek a fájlok valamiért sajnos nem törlődnek automatikusan ha törlünk egy képet, szóval csak szaporodnak és szaporodnak. Van még itt két adatbázis fájl is (a .thumbdata3–1967290299 és a .thumbdate3-1763508120), de ahogy tapasztaltam csak a fényképezés során megjelenő utoljára fotózott képek elérését tartalmazzák. Ezek a fájlok (utoljára fotózott képek) a /sdcard/DCIM/.thumbnails/camera mappában vannak. Érdemes néha kitakarítani, mert automatikusan a rendszer nem végzi ezt el.
A második lépésben leírt Cooliris cache törlés X10-nél hatástalan, mert saját verziót használ a SonyEricsson.
A harmadik lépés viszont a legfontosabb! Az X10 esetében ugyanis másik mappát használ a rendszer, a /Android/data/com.sonyericsson.gallery -t, ezért az itteni Cache mappa teljes tartalmának a törlése után és a telefon újraindítását követően fogja a készülék legenerálni az előnézeti képeket a /sdcard/DCIM/.thumbnails mappába (ezért kell a re-indexálás előtt törölni a teljes tartalmát), valamit az ezekhez tartozó adatbázist a /Android/data/com.sonyericsson.gallery/cache mappába.

Remélem tudtam segíteni ezzel a leírással.

10 thoughts on “Android galéria hiba

 1. Hellou. Csak szeretném megkoszonni neked, hogy leírtad ide a tapasztalatod ezzel a hibával és a megoldást is. Nagyon sokat segítettél vele, már tobb hete nem tudtam, hogy mi is lehet a baj a galériámmal, én is sokat keresgéltem a neten ezzel kapcsolatban, de semmi használhatot nem találtam. Szoval, még egyszer koszi a segítséget 🙂

  • Szia! Nagyon szívesen, pont ezért csinálom ezt a blogot, hogy más ne szívjon vele annyit mint én 🙂 Örülök, hogy tudtam segíteni az írásommal! BUÉK!

  • Szia,

   a gyári galéria a Cooliris (általában ez a com.sonyericsson.gallery), aminek a mappája a com.cooliris.media, szerintem akkor abban néz szét, most más ötletem nincs sajnos.

 2. Én megcsináltamelsönek stimelt jo volt minden volt helyem a sd kátyán utána megint fényképeztemmegint elöált a probléma éshiába kerestem a mappákba a leirtakat már nem volt ott de még mindig nincs helyem 🙁

 3. Szia/sztok!
  A telefonommal csinálok képet és vagy az alsó sávba vagy az egész képet beszűrkíti. Nem tudjátok véletlenül mi lehet a baj?

  • Szia! Ezt okozhatja hardver és szoftverhiba is. Próbáld ki más fényképezős progival is. Ha ott jó, akkor a gyári szoftver hibás. Ilyenkor egy újratelepítés megoldja a dolgot. Ha viszont másik progival is rossz, akkor gyanakodhatunk hardverhibára.

 4. Nagyon jó hogy ezt te ilyen részletesen leírtad csak nekem nem segített. Amúgy nekem samsung galaxy a 5 2016 om van

  • Kedves Kristóf!

   Ez a cikk már 9 éves, azóta sokat változott az Android. A cikk még a 2.3-as verzióhoz íródott, azzal működik / működött is. Most pedig már 10-es, sőt lassan 11-es verziónál jár az Android. Az A5 is legalább 7-es verziójú szerintem, ezeken a rendszereken már nem használhatók a régi megoldások.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.