Windows megosztások költöztetése jogosultságokkal

Amikor beüzemeltem az akkor még új Windows 2008-as szervert gyorsan szembesültem azzal a problémával, hogy több száz megosztott mappát át kellene költöztetni a régi 2003-as szerverről az újra. lehetőleg egy este alatt. A probléma megoldása sokkal egyszerűbb volt mit amilyennek az elsőre tűnt, ezt osztom most meg Veletek.

Mappák és fájlok áthelyezése jogokkal

Első lépésként minden mappát át kellett másolni az új szerverre (érdemes másolni, nem mozgatni), ehhez Total Commandert használjunk mert az NTFS jogokkal együtt kell a másolást elvégezni.

NTFS jogok másolása

NTFS jogok másolása

Megosztások költöztetése

Ha ezzel megvagyunk és a fájlok átkerültek az új szerverre (lehetőleg ugyanolyan mappastruktúrában, mert úgy könnyebb a dolgunk), akkor jöhet a megosztások migrálása is. Itt más kicsit trükkösebb a dolog, de ez sem nagy ördöngösség. Indítsunk egy “Regedt32.exe”-t a parancssorból. Majd haladjuk végig a következő útvonalon:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LanmanServer\Shares

Ha minden jól csináltunk valami ilyesmit kellene látnunk (persze ez most csak egy példa, itt egy megosztott mappával, a többi a rendszer adminisztratív megosztása):

Windows registry megosztott mappák

Windows registry megosztott mappák

Most mát nincs is más dolgunk, mint jobb klikk a “Shares” mappán és “Exportálás”. Ha ezzel megvagyunk kaptunk egy szép kis “.reg” fájlt amivel nincs más teendőnk mint az új szerveren beimportálni. Ennek a menete ugyan ez, csak kevesebb lépésben. Nyitunk egy “Regedt32.exe”-t és a menüsoron “Fájl\Importálás…” majd megkeressük a “.reg” fájlt és OK.

Ez után egy újraindítás a biztonság kedvéért és ha mindent jól ment, akkor ott lesznek a megosztásaink jogosultságokkal együtt 🙂

Forrás anyag: http://support.microsoft.com/kb/125996