Android vs. iOS (iPhone) és WP7 – UI tények

Android vs iOSAmióta Androidos Xperia X10i-m van egyre jobban megbarátkoztam ezzel az oprendszerrel, bár a Symbian után elsőre furcsa volt. Amikor megvettem még 2.1-es droid volt rajta, majd kijött a 2.3.3-as frissítés. Ahogy egyre jobban kiismertem a rendszert észrevettem, hogy több esetben akadozni látszott a készülék. Sok helyen azt olvastam, hogy ez a 2.3.3-as rendszer miatt van, hogy nagyobb a “gépigénye”, de szerintem nem így van. Ezt az alább leírtakra alapozom.

Az Android és az iOS között alapvető különbségek vannak, az Android bytecode-ot (ez egy köztes kód a natív kód és a JVM között) alkalmaz a programok futtatásakor míg az iOS natív kóddal dolgozik. Ezen kívül a prioritások között is különbségek vannak, az Android normál prioritáson “rajzolja” a grafikus felületet ellenben az iOS (és WP7 is) real-time Android vs iOS 2prioritáson van. Ez azt jelenti, hogy a droidos telefonok grafikus felülete a többi futó programmal osztozni kénytelen, ameddig az almás eszközök mindent alárendelnek a grafikus felületnek. Ez azt eredményezi, hogy az Apple termékei gyorsabbnak tűnnek, holott több esetben nem is azok, ez csak a látszat.

Egy teszt amit bárki elvégezhet akinek mindkét gyártó készüléke megvan:
Töltsünk le egy normál weblapot iOS alatt és Android alatt is. Miközben az oldal töltődik érintsük meg a képernyőt és mozgassuk a tartalmát (mondjuk amikor már a fele oldal megvan, de még hiányos), azt fogjuk látni, hogy az iOS megállít minden letöltést és egyéb folyamatot és minden erejét a grafika kirajzolására szenteli míg az Android folytatja az oldal betöltését és eközben kissé zötyögve de reagál a tartalom mozgatására is. Ebből az szűrhető le, hogy a ténylegesen gyorsabb rendszer tűnik ez esetben lassabbnak mert a felhasználó szubjektív benyomása a döntő ilyenkor nem pedig a tények.

Ez a dolog egyébként minden eddig Android OS-t érint, megoldás elvileg a ICS 4.0-ás rendszerben lesz rá.

Röviden ennyi a lényeg, de akit mélyebben érdekel ez a téma az alábbi linkeken olvashat róla bővebben:
https://plus.google.com/100838276097451809262/posts/VDkV9XaJRGS