Android Gtalk használata (Google csevegő)

Gtalk logo

Gtalk

A napokban kezdtem el használni a telefonom Gtalk 1.3-as szoftverét. Meglepően kulturáltra és használhatóra sikerült kis program. Mint mindig, most is hülye kérdésekre kerestem a választ magamban, ezeket osztanám most meg Veletek.

Először is, hogyan működik a program. Alapvetően már a telefon bekapcsolásakor betöltődik (SonyEricsson X10) a memóriába, de nem jelentkezik be csak akkor ha belépsz a programba. Ilyenkor viszont minden kérdés nélkül automatikusan teszi azt. Ha bezárod a programot akkor pedig a háttérben fut tovább bejelentkezve. Ha azt szeretnéd, hogy kijelentkezzen, akkor külön meg kell tenni ezt az Opciók között a Kijelentkezéssel.

A program a beállításai között felkínál néhány lehetőséget:

gtalk automatikus bejelentkezés

Gtalk automatikus bejelentkezés

Az automatikus bejelentkezés a legérdekesebb számomra, ugyanis nem teljesen egyértelmű a működése. Az ember azt várná, ha bepipálja, akkor a telefon bekapcsolásakor bejelentkezik a Gtalk program, de ez nem így van. Csak abban az esetben jelentkezik be, ha úgy kapcsoljuk ki a készüléket, hogy a programba be voltunk lepve kikapcsoláskor. Ebben az esetben bekapcsoláskor automatikusan be is lép, de ha kijelentkeztünk kikapcsolás előtt, akkor nem fog belépni akkor sem ha az auto login be van pipálva. Logikus ez vajon? Ki-ki maga döntse el 🙂

gmail zöld robotok

Gmail zöld robotok

Mobil állapot jelzése, ez egy hasznos ki dolog, így a Gtalk-ot és a Gmail-t használók is láthatják, hogy éppen miről jelentkeztünk be (Gmail béta részében érhető el a “Zöld robotok”, így a webes felületen is láthatjuk, hogy ki van mobilról és ki PC-ről bejelentkezve).

Gtalk ismerős lista (mobil vagy PC jelöléssel)

Gtalk ismerős lista (mobil vagy PC jelöléssel)

A Gtalk kliens egy kis robotot tesz a név mellé ha valaki mobilról lép be.

A nincs a gépnél állapot jelzése is hasonló segítséget nyújt, a képernyő kikapcsolásakor vált át arra. Ez sem teljesen tiszta mivel ha kikapcsolom a képernyőt, akkor sem vált “Nincs a gépnél” állapotra. Ez egy ÉS kapcsolat, ha a képernyő kikapcsolt és eltelt 10 perc.

A beszélgetési előzmények megjelennek a Gmail felületén a Csevegések menüben, de ugyanezt a Gtalk-on belül nem lehet elérni. Ott az előzmények helyileg tárolódnak és csak a telefonon már lefolytatott beszélgetéseket lehet visszaolvasni valamint szinkronizálja a Gmail fiókkal is azt. Ha a telefonon töröljük a beszélgetési előzményeket, akkor az csak a telefon cache memóriájából törlődik, a Gmail felületéről nem.

A “Csengőhang kiválasztása” alatt lehet beállítani, hogy milyen hangjelzést adjon a készülék ha üzenetet kapunk. Amit itt állítunk be hangot azt minden esetben hallani fogjuk amikor:
– ki van kapcsolva a kijelző
– a Csevegő főképernyőjén vagyunk
– chat-elünk valakivel, de egy másik ismerősünk is ír nekünk.
Ezekben az esetekben a hangjelzés mellett a státuszsoron is megjelenik egy értesítés az üzenet elejével együtt. Ellenben ha épp valakivel chat-elünk, akkor nem fogunk hangjelzést kapni új üzenet érkezésekor (ez logikus is).

Energiahasználatról néhány szót. Mivel a program minden esetben betöltődik a memóriába, így nem számít, hogy be vagyunk-e jelentkezve vagy sem. Csak az aktív chat-elés befolyásolja az akkumulátor merülését.

Memória terén sem mondható nagy étvágyúnak, körülbelül 4-14 MB között mozog a memória igénye, használattól függően.

Remélem tetszett az írásom és hasznosnak találtátok. Ha igen, légyszi +1 -eljétek, értékeljétek és kommenteljétek 🙂 Köszi!

Kép forrás 1: http://lifehacker.com/5461265/prevent-google-talk-on-android-from-automatically-signing-in
Kép forrás 2: http://androidandme.com/2009/11/news/see-which-gmail-friends-have-android-with-green-robot/
Állapot timeout forrás: http://www.google.com/support/forum/p/android/thread?tid=13a93b74e69e455b&hl=en

13 thoughts on “Android Gtalk használata (Google csevegő)

 1. Helló,hogy lehet egy g-mail fiókból kilépni?Nekem állandóan be van lépve a g.mail be és a csevegőbe is ,nincs kilépés gomb.sony xperia 8 köszi

  • Szia!
   A telefonon a gmail levelező felületéből nem tudsz kilépni úgy mint a számítógépen, csak úgy ha törlöd a szinkronizációs profilt a Beállítások/Fiókok és szinkronizálás résznél. De ezután a leveleket nem fogod a telefonra megkapni a Google Play sem fog menni, szóval a gmailből nem tudsz kilépni. A Google Csevegőből viszont igen, a posztban leírt módon, a Kijelentkezés gombal, elvileg az minden verzióban benne van, sőt biztosan.

 2. Szia!
  Engem az érdekelne, hogy hogyan lehet egy másik gmail címmel belépni a csevegőbe? Nekem van 3 gmail címem is, de csak az egyikkel tudom a csevegőt használni, és sehogy sem tudok átlépni egy másikba. (Xperia Mini Pro)
  A másik amit észrevettem, hogy én hiába pipálom ki, hogy jelezze a többieknek, hogy telefonról vagyok bejelentkezve, nem azt a kis android jelet mutatja, hanem a kamera jelet. Ez pedig nem teszi nyilvánvalóvá, hogy telefont használok, mert ha számítógépről lépek be, akkor is ugyanezt látják.
  A segítséget előre is köszi!

  • Szia Dalma,

   igen, sajnos a csevegő a telefonon csak az először beállított fő gmail fiókkal használható, utólag nem lehet módosítani rajta. Fura de sajnos 2.3.x és régebbieknél ez van…

   A kamera ikon dolog kicsit furább. Ha a telefonon nézik az ismerősök az állapotod akkor látniuk kell egy kis robotot (tudom, kicsit halvány szürke) és amellett van a kamera ikon. Ez a cikkben is látszik az egyik képen.

   Más a helyzet ha számítógépen nézik, mondjuk a gmail fiókban böngészővel, mert ott külön annak az ismerősnek kell engedélyeznie ezt a labs funkciót, hogy látszódjon a robot, de ha engedélyezte már akkor abban az esetben is látszik a kis robot és a kamera csak a névjegy modulban kerül elő, mint az alábbi képen is.
   Google talk video

   Remélem tudtam segíteni.

   • Én megpróbáltam úgy is, hogy az egyik gmail címemről néztem a telefonon beállított másik címemet és a saját nevemen kívül mindenkinél látom a kis robotot (akinek telefonról megy a csevegő), de a sajátom csak vagy sima zöld pötty, vagy a kamera jel (ha engedélyezem a telefonról a kamera használatát). Nem tudom hol lehet a hiba, de már tényleg mindent megpróbáltam. A telefont is kikapcsoltam már párszor, hátha az majd megoldja a problémát, de semmi. Úgy látszik csak az enyém nem akar rendesen működni. Hát mindegy végül is nem omlik össze a világ. 🙂
    Azért a segítségedet és a gyors választ köszönöm szépen!
    Üdv!

 3. szija! az a sürgős kérdésem lenne ha kitöröljük a gmail fiókot amivel bejelentkezett először a talk csevegő akkor esetleg egy új fiókkal be lehet lépni? vagy abban tudsz segíteni hogy mi lehet a baj azzal hogy a régi fiókomba be akarok jelentkezni, tudok a felhasználónevet s a jelszót is de annyit ír ki hogy már van ez a fiók. de az én talkom azt írja ki hogy rossz felhasználónév vagy jelszó. mi lehet a baj??

 4. Szia. Egy próbát megér. A rendszer nem támogatja a több fiókos Gtalk használatot, de ha törlöd az összes Gmail fiókot a telefonodról a Szinkronizálás menüpontnál, majd azt állítod be először amin talkolni szeretnél, akkor működhet. De erre nem vállalok garanciát (telefonszámok elvesztése stb.). Szóval csak saját felelősségre. Mivel ez nem egy gyors és biztos megoldás, ezért nem is foglalkoztam ezzel. Mindennapi használathoz nem túl praktikus.

  Egyébként úgy tudod kipróbálni, hogy jó-e a név és a jelszó, hogy mondjuk egy számítógép böngészőjébe megpróbálsz belépni a Gmail címeddel és jelszavaddal. Ha ott is azt írja, hogy rossz a jelszó akkor, kérj új jelszót az elfelejtettem a jelszavam linkkel.

  Ha semmi sem segít, akkor a telefonon a “Telepítővarázsló” programot kell lefuttatni a Menüből, ott újra lehet konfigurálni a készüléket (ez nem a gyári beállítások visszaállítása), meg lehet adni az alapértelmezett Google fiókot is, de minden telefonbeállítások elveszhetnek a folyamat végén így csak saját felelősségre (elméletileg nem fog, az enyém zakkant már meg és a Telepítővarázsló után a programok is megmaradtak meg a beállítások is). Sok sikert!

 5. köszi:-) csak mert megnéztem és a gmailbe betudtam lépni, de a teló nem enged belépni a régibe. azt írja rossz jelszó pedig jót írok be. nem tudom. hát nem tudom. várok még pár napot felírom hogy mik voltak a telómon és erincsinálok egy szoftverfrissítést. az hátha jó megoldás lesz:-)

 6. Sziasztok!
  Lenne egy problémám. Samsung Galaxy S2 gyári ICS-el. Ha wifi-n vagyok, kb 10 perc tétlenség után szétkapcsol a gtalk, és minden kapcsolatom szürke. Kijelentkezés-bejelentkezés se oldja meg a problémát, csak ha kinyomom a wifit, 3G-n frissít, és úgy vissza.
  Itthon t-home-os cisco router van, eről megy az IPTV, meg a vezetékes net is.
  Egyéb applikációk wifi-n a telefonon gond nélkül működnek.
  Köszi a segítséget.

  • Szia! Van egy ötletem, mégpedig az, hogy ezt a jelenséget a T-Home Cisco routere okozza. Esetleg azt tudnám javasolni, hogy ismerősnél vagy nyílt wifi hotspot-on nézd meg, hogy ott is elbont-e 10 perc után. Ha nem, akkor tuti, hogy a router okozza.

   Ezzel a problémával Wifi-n egyébként még nem találkoztam, viszont mobilnet esetén jártam már úgy, hogy a ki- és bejelentkezés után is szürke maradt mindenki…

   Nekem ez volt a megoldás:
   http://blog.arnoldweb.hu/2013/03/mobilneten-3g-n-gtalk-szetkapcsol-es-a-gmail-ertesitesek-kesnek-lassuak-wifin-pedig-nem/

   Ezzel csak egy gond van, mégpedig, hogy root-olni kell hozzá a telefont, azzal pedig ICS-nél még nem foglalkoztam, abban sajnos nem tudok segíteni Neked.

   Sok sikert! Remélem sikerül megoldani a problémát.

 7. Szia Ferenc!

  Ugyanez a problémám nekem is, csak a telefon Huawei Ascend Y300 Jelly Beannel. Sikerült valami megoldást találni erre a problémára?

  Köszönöm,
  Attila

 8. Sziasztok!

  Nekem is Y300-on van wifi ill. GTalk / GCM push problémám. Képernyő off, push nem jön csak több-kevesebb (inkább több) késéssel. 3G-n ilyen probléma nincs. Próbáltam keresgélni a neten, írtak ilyen jellegű problémákról (igaz más típusú telefonnál), és a wifi driver beállítását okolták, meg valami beacon bug-ot. Na most ez már eléggé bonyolult, és a postban említett .ini fájlt sem találtam. Igaz, az se biztos, hogy a wifi modul típusa megegyezik. 🙂
  http://forum.xda-developers.com/nexus-4/general/wifi-network-connectivity-issues-fix-t2072930
  Ettől függetlenül elképzelhető, hogy ugyanaz a probléma gyökere.
  A kérdés az, hogy hol lehetne ezt ellenőrizni Y300-as telefonon, na meg ha ez megvan, akkor hogyan lehet javítani? 🙂

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.