Média fájlok elrejtése ( .nomedia )

Ha szeretnétek egy mappa tartalmát elrejteni a zenelejátszó vagy a galéria alkalmazás elől, akkor nem kell mást tenni, mint az adott mappában létrehozni egy üres .nomedia nevű fájlt. Ehhez csak egy fájlkezelő kell, mondjuk a CRKO Commander.

Marketen lehet sok progamot találni ami segít ezt a feladatot nagy mennyiségben is végrehajtani, de végső soron azok is csak egy .nomedia fájlt tesznek a kijelölt mappákba. Lényegében több tíz mappa vagy az egész kártya tartalmának elrejtése esetén van ilyen programokra szükség. Például mint a Gallery Excluder.

Market link:
https://market.android.com/details?id=de.mrfloppycoding.galleryexcluder&feature=more_from_developer#?t=W251bGwsMSwxLDEwMiwiZGUubXJm
bG9wcHljb2RpbmcuZ2FsbGVyeWV4Y2x1ZGVyIl0.

.nomedia .nomedia

UPDATE (2012.02.13.)

A .nomedia fájlt körültekintéssel alkalmazzátok, mert egyes esetekben törölheti a képeket a telefon adott mappájából.
Bővebben itt olvashattok erről:
http://blog.arnoldweb.hu/2012/02/android-rendszerhiba-nomedia-torli-a-kepeket-a-telefonrol/

6 thoughts on “Média fájlok elrejtése ( .nomedia )

 1. Sziasztok!

  Az én problémám már nem a fotók elrejtése, hanem azok megtalálása lenne.
  Volt néhány kép amit el akartam rejteni. Létrehoztam egy .nomedia mappát és bele tettem egy képet. Az eredmény, hogy minden kép eltűnt a galériából, még a letöltött és Screencapture képek is. Ezután fényképeztem és a mappába létrehoztam .nomedia fájlt. A kép örökre eltűnt, mivel nomedia törlésével sem látszott sem a galériában sem a fájlkezelőben. Megnéztem a rejtett fájlokat is, de itt sincs. Kivettem az sd kártyát, de nem segített. Gondoltam windows alatt hátha látszanak a képek, de itt sem találom egyiket sem. Telepítettem az SDrescan appot a fotók még mindig sehol. Most itt tartok. Fontos lenne mert kb. 70 képről van szó. Elóre is köszi a segítséget.

  • Kedves Tomi,

   Mivel a rendszer Linux alapú azért a képek “megtalálása” úgy működik, hogy a rendszer bekapcsoláskor lecsekkolja az Android az egész SD kártyát képek és appok után kutatva, szóval ha a .nomedia fájlt kitörölted akkor elvileg újraindítás után vagy SDrescan után meg kellene, hogy jelenjenek (mivel ez csak egy átugrási/kihagyási utasítás a rendszer felé, törlést nem eredményez). Mivel mindent átnéz ezért az összes olyan mappa amiben kép található meg kell, hogy jelenjen a Galéria alkalmazásban.
   Gondolom a rejtett fájlokat a CRCO Commanderrel (vagy más fájlkezelővel) nézted. És amikor kivetted a kártyát a Windows alatt is rendesen látható volt a mappastruktúrája az SD kártyának és a *.jpg keresésre sem adott a rendszer eredményt.

   Nem hoztál véletlenül létre .nomedia fájlt a rendszer “gyökerében”? Ez azért fontos, mert ha a legfelső mappában van ilyen fájl, akkor az összes almappára érvényes lesz (öröklődik lefelé) és ezáltal a telefonon és a kártyán található képek is rejtve maradnak. Persze ez sem magyarázná azt, hogy Windows alatt miért nem láthatóak a fájlok, mivel ott ez a elrejtés hatástalan.

   Még egyszer végigolvastam a leveled, még az jutott eszembe, hogy ha létrehoztál .nomedia mappát (nem pedig fájlt) és abba tetted a képeket akkor is rejtve vannak, de csak azok a képek amiket oda tettél. Gondolom úgy nem törölted le a .nomedia mappát, hogy benne voltak a képek amiket oda tettél át, mert akkor a képek is törlődtek!? Nagyon érdekes és elgondolkodtató a probléma amit írtál, de ilyennel még nem találkoztam, hogy fizikailag eltűntek a képek a .nomedia hatására (én is használom ha egy mappát nem akarok a galériában látni). Ha még eszembe jut valami megírom.

 2. Kedves Arnold!

  Ma újra átnéztem Windows alatt az sd kártyát .jpg után kutatva, de csak azokat találta amit később csináltam. A fájlokat a telefon saját fájlkezelőjével néztem át úgy, hogy a rejtett fájlokat is mutassa. A .nomedia mappát az /sdcard helyen hoztam létre, ha ezt érted “gyökérkönyvtárnak”. Természetesen a képet áthelyeztem a mappa törlése előtt, így nem törlődhetett. A probléma, hogy a kártyán kb. 70 MB-tal kevesebb van, ami megfelel a fotók méretének. Nem tudom, hogyan törlődhet úgy, hogy rá sem kérdezett a műveletre.
  Ami még érdekes, hogy próbaként egy új mappába tettem két képet és beletettem a .nomedia fájlt. Az eredmény: törlődött a 2 kép és nem található a fájl törlése után sem. Vagyis a .nomedia nálam automatikusan törli a képeket.
  Kipróbáltam egy másik megoldást: létrehoztam egy .foto nevű mappát és beletettem 1 képet. A galéria nem látta, majd visszahelyezve az eredeti helyére újra láthatóvá vált. Vagyis, így működik a dolog. Hogy mért tűnt el a 70 kép jóváhagyás nélkül nem tudom.

  • Kedves Tomi,

   utánajártam egy kicsit ennek a témának és ezeket találtam:
   http://code.google.com/p/android/issues/detail?id=3692
   http://code.google.com/p/android/issues/detail?id=19798

   Sajnos ebből az derül ki, hogy az Android rendszer hibája miatt egyes esetekben a média fájlok törlésével reagál a .nomedia fájl létrehozására az adott mappában. Elvileg ha előbb kerül a .nomedia fájl a mappába mint ahogy abba képek kerülnének, akkor a fájlok nem törlődnek a jövőben ha be lesznek oda másolva, viszont a ha előbb kerülnek a mappába képek mint a .nomedia fájl, akkor törlődni fognak a fényképek a mappából. Ez elég súlyos rendszerhiba (nálam nem fordult elő) és elég sokára sikerült a nyomára akadnom, szóval ez nem mindennapos eset. És más .nomedia-t leíró magyar blogban sem találtam erről a hibáról említést.

   Sajnálom az esetet, hogy törlődtek a fényképeid, de meg lett a megoldás és talán másnak is segíthet, hogy megosztottad ezt velünk.
   Minden jót!

 3. Visszajelzés: Android rendszerhiba – .nomedia törli a képeket a telefonról! | ArnoldWEBlog

 4. Visszajelzés: Android FTP kliens – Hasznos szoftverek első rész | ArnoldWEBlog

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.